TRADICIJA KAO POKRETAČ RAZVOJA TURIZMA RURALNIH DESTINACIJA - Antić, Aleksandar; Vujko, Aleksandra; Gajić, Tamara (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
Oblik turizma koji najbolje prikazuje značaj tradicije za razvoj turističkih destinacija jeste ruralni turizam. Muzika, ples, odeća, gastronomski specijaliteti domaće kuhinje, jedinstvenost prirodnih lepota, pa i sam mentalitet i gostroprimstvo naroda koji su domaćini ruralnih sredina, predstavljaju neke od faktora koji utiču na svest turista prilikom odabira ovakvog tipa odmora. Istraživanje se baziralo na glavnoj hipotezi da tradicija jeste pokretač razvoja turizma u ruralnim sredinama i da utiče na pozitivne efekte u oblasti turizma, ekonomije i privrede regiona. Cilj rada je prikazivanje važnosti tradicije u sklopu kulturološkog identiteta ruralnih mesta i potencijal tradicije kao pokretača njihovog turističkog razvoja. Intervju sa zaposlenim osobljem u turističkoj organizaciji Požarevca pomogao je pri SWOT analizi posmatrane ruralne destinacije. Empirijsko istraživanje koje je sprovedeno na uzorku od 232 ispitanika imalo je za cilj da ukaže na pogodnosti razvoja ruralnog turizma na prostoru Požarevca. Podaci dobijeni u istraživanju su obrađeni korišćenjem statističkog programa SPSS (verzija 17.0).
Keywords: TRADITION||; ||tradicija; culture||; ||kultura; RURAL TOURISM||; ||ruralni turizam; authenticity||; ||autentičnost; hospitality||; ||gostoprimstvo; gastronomy||; ||gastronomija