KVANTITATIVNA ANALIZA POTENCIJALNE VALUTNE KRIZE U REPUBLICI SRBIJI - Rađenović, Žarko; Kostić, Zorana Z (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
Predmet ovog rada jeste teorijska i empirijska analiza potencijalne valutne krize u Republici Srbiji. Osnovni cilj rada je kvantitativna analiza seta ključnih pokazatelja (indeks pritiska na devizno tržište, racio uzbunjivač, indeks mizernosti ekonomije, mera otvorenosti zemlje i monetarna mera otvorenosti zemlje) koji ukazuju na mogućnost izbijanja valutne krize Ciklični karakter valutnih i finansijskih kriza primorava kreatore ekonomske politike na vođenje promišljene politike deviznog kursa, da bi sprečili scenarija sa kojim su se suočile zemlje Latinske Amerike krajem 20. veka. Iako između Srbije i zemalja Latinske Amerike, koje su preživele scenarija valutne krize, ne postoji značajnija povezanost po pitanju međunarodnih trgovinskih transakcija, svakako bi trebalo učiti na iskustvu ovih zemalja. Potrebno je kontinuirano pratiti vrednosti indikatora koji upućuju na eventualne distorzije. U radu se uz pomoć pojedinih ekonometrijskih i statističkih instrumenata, kao što su korelaciona i regresiona analiza, navode vrednosti indikatora koji mogu doprineti ranom otkrivanju valutne krize.
Keywords: the currency crisis||; ||valutna kriza; foreign exchange market||; ||devizno tržište; the Republic of Serbia||; ||Republika Srbija; exogenous shocks||; ||egzogeni šokovi