ANALIZA MODELA ZA MERENJE PERFORMANSI PROCESA - Simeunović, Barbara P; Slović, Dragoslav R; Radaković, Jelena Andreja N (International Journal of Economic Practice and Policy, 2016)
U literaturi se može pronaći veliki broj modela koji pružaju smernice za razvoj sistema za merenje performansi procesa i ispituju probleme merenja performansi iz različitih perspektiva. U radu su razmatrani neki od najznačajnijih modela za merenje performansi procesa, izvršena je njihova uporedna analiza prema 11 kriterijuma i primećeno je da većina tih modela polazi od strategije ili ciljeva pri određivanju performansi, ali i da većina njih ne specificira indikatore performansi, već samo daje naznake kako doći do njih. Takođe, nijedan model ne povezuje direktno ciljeve organizacije i indikatore performansi procesa, što smanjuje njihovu fleksibilnost i adaptabilnost. Na osnovu toga, identifikovana je potreba za razvojem novog modela, koji bi prevazišao navedene nedostatke, što predstavlja pravac daljeg istraživanja.
Keywords: process performance measurement models||; ||modeli za merenje performansi procesa; PROCESS PERFORMANCE MEASUREMENT||; ||merenje performansi procesa; goals||; ||ciljevi; processes||; ||procesi; process performance indicators||; ||indikatori performansi procesa; ANALISYS||; ||analiza; criteria||; ||kriterijumi