DIVERZIFIKACIJA KAO OSNOVA ZA KREIRANJE OPTIMALNOG PORTFOLIA - Ćerdić, Ivan Mate (International Journal of Economic Practice and Policy, 2015)
Diverzifikacija je metod pomoću koga se uspešno ukupan rizik kreiranog portfolia svodi na nivo tržišnog rizika, ili čak i niže, u zavisnosti od toga koji model diverzifikacije investitor odabere. Ujedno, to je i bio cilj ovog istraživanja – dokazati da se sa pravilno koncipiranom i sprovedenom diverzifikacijom, rizik portfolia može svesti na nivo sistematskog rizika. Analizirajući različite primere, kroz istraživanje je to i dokazano, prvenstveno kroz osnovnu hipotezu, na primeru američke kompanije IBM i berzanskog indeksa S & P 500. Opovrgavanjem izvedene hipoteze 1, da se metodu granske diverzifikacije može dati prednost u odnosu na prostu diverzifikaciju, zaključeno je da se ni izborom hartija od vrednosti različitih privrednih sektora sistematski rizik ne može izbeći. U korist diverzifikacije govori dokazana izvedena hipoteza 2, kojom je potvrđeno da je međunarodna diverzifikacija model diverzifikacije koji se najbolje dokazao u praksi i koji u najvećoj meri smanjuje rizik kreiranog portfolia, čak i nivo sistematskog rizika se može smanjiti, zahvaljujući ulaganju u hartije od vrednosti na tržištima kapitala različitih zemalja.
Keywords: DIVERSIFICATION||; ||diverzifikacija; PORTFOLIO||; ||portfolio; risk||; ||rizik; yield||; ||prinos; securities||; ||hartije od vrednosti; systematic risk||; ||sistematski rizik; market||; ||tržište; investing||; ||investiranje