ANALIZA NIVOA JAVNOG DUGA U RAZVIJENIM I ZEMLJAMA U RAZVOJU - Arsić, Sonja S; Obradović, Jelena; Stojanović, Miloš (International Journal of Economic Practice and Policy, 2015)
Osnovni cilj rada je ukazivanje na značaj problema visokog javnog duga, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. U radu su korišćene sledeće metode: istorijski metod, metod dedukcije, metod generalizacije i statistički metod. Posmatranjem podataka o desetogodišnjem kretanju javnog duga u izabranim zemljama, zaključili smo da postoji trend porasta javnog duga posmatranog kao procenat društvenog bruto proizvoda date zemlje. Svaka od analiziranih zemalja (Kanada, Velika Britanija, Grčka, Argentina i Srbija) ima specifične uzroke koji su doprineli rastu javnog duga, ali osnovni uzrok porasta javnog duga koji je zajednički za sve zemlje je prekomerna potrošnja državnih organa i smanjenje poreskih prihoda, koje se javilo kao posledica smanjene ekonomske aktivnosti usled svetske ekonomske krize u poslednjih nekoliko godina. Analizom podataka o kretanju javnog duga posmatranih zemalja u periodu od 2003–2014. godine, zaključili smo da se problem porasta može rešiti ili povećanjem društvenog bruto proizvoda, ili smanjenjem državne potrošnje.
Keywords: PUBLIC DEBT||; ||javni dug; the gross domestic product||; ||društveni bruto proizvod; tax revenues||; ||poreski prihodi