UPRAVLJANJE ODRŽIVIM RAZVOJEM RURALNOG TURIZMA U VOJVODINI - Njegovan, Zoran; Demirović, Dunja F; Radović, Gordana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2015)
Ruralni turizam u Vojvodini je prepoznat kao faktor revitalizacije sela u cilju rešavanja ekonomskih i demografskih problema. Međutim, ruralni turizam još uvek nema jasno definisane elemente marketing miksa (proizvod, cena, promocija i distribucija), niti se njegov razvoj bazira na osnovama održivog razvoja. Korišćenjem SWOT analize, u radu je analiziran trenutni status ruralnog turizma u Vojvodini i dati su predlozi za prevazilaženje postojećih problema i adekvatnijeg korišćenja potencijala. Na osnovu analize, zaključeno je da salaši, sela kao turistički proizvodi, etno i eko turizam, kao i različiti događaji (manifestacije) treba da budu osnova proizvoda ruralnog turizma. Takođe, u radu su date moguće prakse upravljanja ruralnim turizmom, kako bi se obezbedio njegov održivi razvoj.
Keywords: Rural tourism||; ||ruralni turizam; SUSTAINABLE DEVELOPMENT||; ||održivi razvoj; SWOT analysis||; ||SWOT analiza; management||; ||menadžment; farmsteads||; ||salaši; tourism potentials||; ||turistički potencijali; Vojvodina||; ||Vojvodina