MEĐUNARODNA REGULATIVA U OBLASTI KAPITALNIH STANDARDA U OSIGURAVAJUĆIM DRUŠTVIMA I BANKARSKOM SISTEMU SRBIJE - Milić, Dragana T.; Milošević, Snežana; Ercegovac, Dajana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2015)
Nastanak i ekspanzija poslednje finansijske krize obnovila je pitanje regulacije i supervizije finansijskog sistema. Stoga pitanje o upravljanju finansijskim rizicima postaje još aktuelnije i dobija sve više na značaju. Regulatori poslednjih godina uvode kapitalne standarde zasnovane na konkretnoj osetljivosti na rizik. Na osnovu definisane problematike u radu, polazimo od generalne hipoteze da je adekvatnost kapitala ključna osnova za merenje otpornosti bankarskog i osiguravajućeg sektora na tržišne šokove. U radu će biti zastupljene analitičke, sintetičke i opšte naučne metode. Komparativna metoda je u radu korišćena kako bi ukazala na sličnosti i razlike između Solvency II i Bazela III, kao i na njihove efikasnosti u poslovanju.
Keywords: Solvency II||; ||Solvency II; Bazel III||; ||Bazel III; capital adequacy||; ||adekvatnost kapitala; risk management||; ||upravljanje rizicima