UPOREDNA ANALIZA FAKTORA KOJI PODSTIČU INOSTRANE INVESTITORE NA DIREKTNA ULAGANJA U SRBIJI I RUMUNIJI - Grandov, Zorka; Stankov, Biljana M; Roganović, Milijana M (International Journal of Economic Practice and Policy, 2015)
Značaj SDI za brz privredni oporavak i dalji razvoj Srbije i Rumunije podstakao je izučavanje upravo ove teme putem istraživanja tendencija u prilivima SDI tokom prethodnih godina, analiziranja njihove strukture i sektorskog rasporeda, deskripcije investicionog ambijenta i investicionih podsticaja. Pošto je 2007. godine Rumunija postala punopravna članica EU, a Srbija 2012. godine dobila status kandidata za članstvo, ove zemlje postaju veoma atraktivne investicione destinacije. Primenom desk metode i metode analize sadržaja za prikupljanje relevantnih istraživačkih podataka, kao i deskriptivne i komparativne metode istraživanja izvršiće se testiranje definisane opšte i posebnih istraživačkih hipoteza. Problem istraživanja se odnosi na isticanje značaja i mnogobrojnih prednosti SDI kao jednog od najpoželjnijih oblika ulaganja inostranog kapitala za Srbiju i Rumuniju i na otkrivanje faktora koji privlače strane ulagače u pomenute zemlje i navode ih na donošenje investicione odluke. Predmet istraživanja su kretanja priliva SDI u proteklih dvadeset godina, njihova struktura i sektorski raspored, različiti faktori geografske, ekonomske i društveno-političke prirode koji utiču na atraktivnost analiziranih zemalja kao investicionih destinacija, kao i poreski i neporeski podsticaji koji imaju snažan uticaj na inostrane investitore pri izboru investicione destinacije. Ustanovljavanje privrednih sektora koji su do sada privlačili najveći broj inostranih investitora, isticanje sličnosti i razlika u poreskim i neporeskim investicionim podsticajima među analiziranim zemljama kao i poređenje kretanja u Srbiji, kao kandidata za članstvo u EU, sa evropskim prosecima, uz naglašavanje ključnih elemenata koji obe analizirane zemlje čine atraktivnim investicionim destinacijama, predstavljaju osnovne ciljeve ovog istraživanja.
Keywords: Foreign investors||; ||inostrani investitori; Foreign direct investments (FDI)||; ||strane direktne investicije (SDI); Investment incentives||; ||investicioni podsticaji; Investment destination||; ||investiciona destinacija; Serbia||; ||Srbija; Romania||; ||Rumunija; European Union (EU)||; ||Evropska unija (EU)