DEMOKRATIJA I PARTICIPACIJA AKCIONARA - Radulović, Vuk S (International Journal of Economic Practice and Policy, 2015)
Demokratija akcionara i participativnost, odnosno zahtev za njihovo aktivnije učešće na sednicama skupštine, u savremenim uslovima sve više dobija na značaju. Ovo je stoga što su, u detaljnim analizama primene i rezultata Direktive o pravima akcionara, uočeni negativni trendovi pasivizacije, ograničenja demokratskih potencijala akcionara i zloupotreba prava akcionara od strane organa upravljanja, pogotovo u postupku kontrole nad radom i politikom naknada akcionarskog društva. Pasivnost akcionara, kao jedno od najmarkantnijih obeležja njihovog položaja u akcionarskom društvu danas, najveći je problem i opasnost po demokratske procese unutar društva. Ukoliko se ima u vidu, da je jedna od najzastupljenijih definicija ta da je akcionarska demokratija „mogućnost uticaja akcionara na upravljanje društvom“, stiče se jasna slika o ozbiljnosti i značaju nedostatka akcionarske participacije. Ovo je razlog da autor u radu postupno analizira uzroke i posledice pasivnosti akcionara, predložene izmene u tom smislu u pravu Evropske unije i praktične posledice takvih rešenja u praksi. Pored toga, autor proučava savremene forme i uslove akcionarske demokratije i pravnu regulativu u Evropskoj uniji i Republici Srbiji. Na taj način, analizira se stanje u ovoj oblasti i ukazuje na manjkavosti pojedinih rešenja, kao i implikacije koje ona prouzrokuju u praksi. Osnovna teza od koje se polazi u ovom naučnom radu i koja će se gradativno dokazivati kroz teorijsko-praktičnu analizu jeste da se širi društveni procesi neposredno reflektuju i na stanje u akcionarskim društvima, odnosno na stanje korporativne uprave. Ovo znači da su negativni trendovi savremene demokratije (u konstitucionalnom smislu) gotovo preslikani na privredna društva kapitala, a to će pokušati da se dokaže kroz analizu postojećih rešenja. S druge strane, pojedina rešenja akcionarske demokratije primenjiva su i u uslovima savremenih društveno-političkih odnosa i mogu iznedriti izvesan pozitivan uticaj na demokratske procese.
Keywords: DEMOCRACY||; ||demokratija; PARTICIPATION||; ||participacija; rights||; ||prava; shareholders||; ||akcionari; EU||; ||EU; Serbia||; ||Srbija; constitutionalism||; ||konstitucionalizam; corporations||; ||korporacije