UTICAJ OSNOVNIH MAKROEKONOMSKIH POKAZATELJA NA LIKVIDNOST BANKARSKOG SEKTORA SRBIJE - Račić, Željko S (International Journal of Economic Practice and Policy, 2015)
Bankarski sektor u Republici Srbiji se može okarakterisati kao izuzetno likvidan. Osnovni razlozi za visoku likvidnost su smanjenje kreditne aktivnosti banaka i rast udela problematičnih kredita u ukupnim kreditima u postkriznom periodu. Cilj ovog rada je ocena uticaja inicijalnog udara svetke ekonomske krize i osnovnih makroekonomskih pokazatelja na likvidnost bankarskog sektora. Rezultati istraživanja idu u prilog oceni da rast GDP-a, pad nezaposlenosti, smanjenje deficita platnog bilansa i smanjenje inflacije utiču na smanjenje likvidnosti. Generalni zaključak jeste da je u Republici Srbiji potrebno sprovesti ekonomske mere koje bi išle u tom pravcu, čime bi se likvidnost sektora dovela na optimalan nivo.
Keywords: the banking sector||; ||bankarski sektor; LIQUIDITY||; ||likvidnost; risk management||; ||upravljanje rizicima; econometric model of the panel||; ||ekonometrijski model panela; world economic crisis||; ||svetska ekonomska kriza; the macroeconomic indicators||; ||makroekonomski pokazatelji