TEORIJSKI ASPEKTI TARGETIRANJA INFLACIJE - Obradović, Jelena; Dinić, Vladimir; Pivašević, Jelena (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Targetiranje inflacije je jedna od mogućih strategija kojom se centralne banke rukovode prilikom vođenja monetarne politike. U ovom radu će biti prikazane osnovne karakteristike, prednosti i nedostaci targetiranja inflacije, dok je fokus na prikazu i interpretaciji shvatanja ove strategije iz perspektive monetarističke i kejnzijanske teorije, teorije racionalnih očekivanja, kao i metodološka analiza ove strategije u svetlu teorije igara pomoću matrice plaćanja.
Keywords: Inflation targeting||; ||targetiranje inflacije; monetarism||; ||monetarizam; Keynesian economics||; ||kejnzijanska ekonomija; game theory||; ||teorija igara; theory of rational expectations||; ||teorija racionalnih očekivanja