INTERNA KONTROLA I INTERNA REVIZIJA U FUNKCIJI MENADŽMENTA - Popović, Slobodan M; Mijić, Ranko; Grublješić, Željko (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Usled veoma dinamičnih promena na tržištima, pogotovo na tržištima kapitala, vlasnicima kapitala i investitorima potrebno je pouzdano i nezavisno mišljenje o finansijskim izveštajima preduzeća koja su predmet njihovog interesovanja. U uslovima koje karakteriše velika unificiranost heterogenih finansijskih izveštaja, menadžment preduzeća traga za načinom bolјeg uspostavlјanja kontrole preduzeća, što predstavlјa dug i kontinuiran proces. Punu podršku u tome pruža mu interna kontrola i interna revizija poslovanja preduzeća. U radu su data empirijska istraživanja na primeru trougla Sierpinskog prikazanog u obliku dijagrama. Osim toga, u radu su dati elementi upravlјačkog pristupa internoj kontroli i osnovni prikazi interne revizije koji mogu biti primenjeni u funkciji menadžmenta većine srednjih i velikih preduzeća. Veliki broj prikazanih elementa koegzistiraju u međusobnom odnosu i zajedno čine jaku i kohezivnu celinu. Važno je istaći da ne postoji takav sistem interne kontrole i interne revizije koji bi svaki put obezbedio perfektne rezultate zaštite preduzeća od neželjenih delovanja.
Keywords: management||; ||menadžment; Sierpinskijev th triangle||; ||trougao Sierpinskog; INTERNAL CONTROL||; ||interna kontrola; INTERNAL AUDIT||; ||interna revizija