TEORIJSKI KONCEPT UPRAVLJANJA KREDITNIM RIZIKOM - Dragosavac, Miloš M (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Razvojem bankarskog poslovanja i privrede, izloženost različitim vrstama rizika postaje sve veća. Identifikovanje svih vrsta rizika i adekvatne mere zaštite postaju izuzetno važan faktor uspešnosti poslovanja u sve složenijim uslovima privređivanja. Rizici u poslovanju, poslednjih deset godina su najaktuelnija tema u debatama naučne i stručne javnosti. Sa ciljem stabilnog razvoja svog poslovanja i ravnopravnog učešća u velikoj tržišnoj konkurenciji, a pre svega radi zaštite svojih deponenata i očuvanja sistemske stabilnosti i likvidnosti, banke moraju da u svoje strateške ciljeve ugrade strategije upravljanja bankarskim rizicima. U okviru ukupnih rizika koji prate poslovne aktivnosti banaka, privrede i drugih oblika organizovanja poslovanja poseban značaj ima kreditni rizik. Njegova priroda i prisutnost u svim segmentima poslovnih aktivnosti dovoljno govore o značaju koji ima i potrebi za njegovim upravljanjem. Permanentan rastući trend kreditnog rizika jeste realnost s kojom se suočavaju ne samo bankarske organizacije, već i subjekti u privrednom i vanprivrednom sektoru, što problematiku kreditnog rizika čini izuzetno važnom i aktuelnom. Predmet ovog rada je teorijska analiza upravljanja kreditnim rizikom u bankarskom poslovanju. Bankarsko poslovanje je sve više izloženo kreditnom riziku, što ukazuje na nemogućnost banaka da naplate svoja potraživanja po osnovu ranije odobrenih kredita, upravo to je razlog zbog koga je određen ovakav predmet istraživanja.
Keywords: CREDIT RISK||; ||kreditni rizik; risk measurement||; ||merenje rizika; risk management||; ||upravljanje rizicima; liquidity||; ||likvidnost; assets||; ||aktiva; receivables from customers||; ||potraživanja od klijenata