ULOGA I ZNAČAJ RAČUNOVODSTVA I REVIZIJE U KORPORATIVNOM UPRAVLJANJU - Lovre, Ivan K (International Journal of Economic Practice and Policy, 2014)
Aktuelna ekonomska kriza i finansijski skandali sa početka XXI veka doveli su do diskreditacije i kompromitacije računovodstvene i revizorske profesije. Pretpostavka efikasnijeg rasta i razvoja kompanije jestе uvođenje korporativnog upravljanja i zaštite interesa poverilaca. Da bi se vratilo poverenje javnosti u finansijsko izveštavanje neophodno je preispitati ulogu računovodstvene i revizijske profesije i uskladiti je sa međunarodnim standardima. Neophodno je i uvažiti Principe korporativnog upravljanja OECD-a, koja su prihvatile sve međunarodne finansijske i računovodstvene organizacije, s ciljem rehabilitacije poverenja u reviziju. Uvažavajući Principe OECD-a, potrebno je računovodstvenu i revizijsku praksu usmeriti ka ispunjenju osnovne uloge o zaštiti interesa stejkholdera i pružanju informacija za funkcionisanje uprave.
Keywords: corporate governance||; ||korporativno upravljanje; models of corporate governance||; ||modeli korporativnog upravljanja; the principles of corporate governance||; ||Prinicipi korporativnog upravljanja; the principal-agent problem||; ||principal-agent problem; auditing profession||; ||revizorska profesija; accounting||; ||računovodstvo; auditing||; ||revizija