MANAGEMENT OF THE THE COMPANY'S FINANCIAL RISKS - Savić, Aleksandar; Obrić, Bojan; Lazić, Snežana; Ljubojević, Nikolina (International Journal of Economic Practice and Policy, 2025)
Tržišno pozicioniranje preduzeća odvija se u sve kompleksnijem i konkurentnijem okruženju. S tim u vezi finansijski menadžeri moraju obezbediti niz instrumenata i funkcionalnih metoda, za procenu stvarne situacije i stvaranje mehanizama koji obezbeđuju ekonomično i efektivno trošenje sredstava uz konstantno praćenje odnosa prinos-rizik. U tom smislu, sistem upravljanja rizika finansiranja u potpunosti definiše novi, multidimenzionalni pristup konkurentskoj utakmici preduzeća na tržištu. Oni su, dakle, perspektiva i vizija onoga što se želi postići, ali i pravac kretanja ka poziciji koju preduzeća žela dostići na savremenom visokorizičnom tržištu zemalja u tranziciji.
Keywords: finansijski rizici; kompanija; menadžment