THE ROLE OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE IN SALES AND MARKETING - Pashtranjaku, Klea; Mansi, Egla; Koroglu, Osman (International Journal of Economic Practice and Policy, 2025)
Primenom metodologije Prisma u ovom radu je predstavljen sistematski pregled literature o ulozi veštačke inteligencije (AI) u prodaji i marketingu. Rad istražuje uticaj AI na pokazatelje prodaje, upravljanje odnosima sa kupcima, marketinšku efikasnost i procese donošenja odluka. Studija pruža holistički pogled na to kako AI doprinosi uspehu u ovim poljima i rasvetljava vezu između AI i profesionalnog uspeha. Ovo istraživanje nudi mogućnosti za unapređenje strategija zapošljavanja, obuke i razvoja, doprinoseći dubljem razumevanju uloge veštačke inteligencije u konkurentnom svetu prodaje i marketinga. Objedinjavanjem postojećih znanja, ovaj rad kreira put ka informisanom donošenju odluka i strateškom industrijskom razvoju.
Keywords: veštačka inteligencija; prodaja; marketing; PRISMA; upravljanje odnosima sa potrošačima