IMPACT OF TOURISM MANAGEMENT AT THE TERRITORIAL LEVEL ON TOURISM ENTERPRISE MANAGEMENT - Petkova, Elena (International Journal of Economic Practice and Policy, 2025)
Upravljanje turističkim preduzećima predstavlja deo turističkog menadžmenta. Uspešno upravljanje turističkim preduzećima od strane rukovodioca zavisi od sagledavanja trendova i obrazaca turističkog menadžmenta na različitim teritorijalnim nivoima – globalnom, supranacionalnom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom. Usled toga rukovodioci turističkih preduzeća moraju poznavati i uvažavati upravljačke odluke koje su donate u turističkom sektoru na različitim teritorijalnim nivoima. Upravlajčke odluke u oblasti turizma na na globalnom, supranacionalnom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou utiču na funkcionisanje i upravljanje pojedinačnim turističkim preduzećima. U radu se istražuje mesto menadžmenta turističim preduzećima u okviru sistema upravljanja turizmom na različitim teritorijalnim nivoima. U tom smislu, prezentovani su i analizirani važni primeri o uticaju turističkom menadžmenta na različitim teritorijalnim nivoima (globalnom, nacionalnom, supranacionalnom, regionalnom i lokalnom) na upravljanje pojedinačnim turističkim preduzećima. Posebna pažnja je posvećena uticaju turističkom menadžmenta u Bugarskoj na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou na upravljanje turističkim preduzećima. Rezultati analize ukazuju na zaključak da u cilju postizanja uspeha pri upravljanju turističkim preduzećima, rukovodioci moraju uzeti u obzir uticaj turističkog menadžmenta na turistička preduzeća na različitim teritorijalnim nivoima, kao i razvojne planove i programe pri donošenju odluka o generalnom menadžmentu i finansijama, sa jedne strane, odnosno marketing i upravljanju zaposlenima, sa druge strane.
Keywords: turizam; menadžment; teritorijalni nivo; turistička preduzeća; Bugarska