HOW CAN THE NOVI SAD COMMODITY EXCHANGE IMPACT ON ENVIRONMENTAL PROTECTION? - Bejatović, Gordana; Pavlović, Tatjana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2025)
Zaštita životne sredine podrazumeva složen proces mnogobrojnih uzajamno povezanih elemenata, mera i aktivnosti, kao i analiziranje i predviđanje obima budućih aktivnosti, a sve u cilju prevencije potencijalnih negativnih uticaja, koji bi je dodatno ugrozili i degradirali (Turney, 2020). Dinamične promene međunarodnog poslovnog okruženja prouzrokovale su promene pravila igre na svetskom tržištu (Aničić, Aničić, Bejatović& Petrović, 2019). Savremena tržišta nameću sve ozbiljnije zahteve koji se pred robne berze postavljaju u smislu povezanih i globalizovanih procesa njihovog poslovanja, zatim kroz primenu međunarodno važećih standarda (kao sastavnog dela društveno odgovornog poslovanja), čime se omogućava ali i olakšava slobodan protok roba na globalnom tržištu. U radu ćemo razmotriti potencijalane akcije i aktivnosti Produktne berze, a koje bi mogle imati za rezultat ne samo podizanje svesti, već konkretne materijalne rezultat u očuvanje životne sredine.
Keywords: održivi razvoj; produktna berza; ISO 14001; pravni okvir; državna intervencija