MARKETING METRIKE U VEZI SA BRENDOM - Ćirić, Saša (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
Adekvatno merenje je jedna od veoma važnih aktivnosti u okviru brend menadžmenta i predstavlja pravi izazov za marketare. Izbor adekvatnih indikatora za merenje efektivnosti i efikasnosti ulaganja u brend je jedan od preduslova za uspeh brenda. Najčešći problem koji se javlja ogleda se u osetljivosti pojedinih indikatora da  prepoznaju nivo prisutnosti brenda u svesti kupaca ili potrošača, kao i efektivnost određenih indikatora u pogledu dugoročnog ulaganja u brend. U skladu sa navedenim, cilj ovog rada je da predstavi najčešće korišćene marketing indikatore u vezi sa brendom, kao i njihove prednosti i nedostatke u pogledu uticaja na vrednost brenda. Autor će kroz analizu sekundarnih podataka, metodom istraživanja za stolom, sagledati teorijski okvir za izbor i definisanje marketing metrike u vezi sa brendom kroz relevantnu literaturu i naučne radove koji se bave ovom tematikom. Na kraju, kao zaključak istraživanja autor će dati preporuku na koji način bi trebalo meriti ključne determinante vrednosti brenda, kao i izbor adekvatnih indikatora sa aspekta efektivnosti i efikasnosti ulaganja u brend.
Keywords: marketing metrike; vrednost brenda; imidž i svest o brendu; mentalna prisutnost; ulaganja u brend