KREATIVNOST I LIDERSTVO - Vukadinović, Maja (International Journal of Economic Practice and Policy, 2024)
Cilj ovog rada je da se analizira odnos između liderstva i kreativnosti, da se uporede karakteristike uspešnog lidera i karakteristike kreativne ličnosti i da se otkrije kako one mogu biti povezane. Pretpostavlja se da kreativnost predstavlja jednu od najvažnijih karakteristika koje uspešan lider treba da poseduje. Kreativnost objedinjuje originalnost, otvorenost, osetljivost za novo, fleksibilnost, fluentnost, fantaziju, toleranciju neizvesnosti, kreativnu generalizaciju, kreativnu diferencijaciju i kroz njih se može prepoznati. Ova studija je kvalitativna i zasnovana je na analizi i poređenju rezultata različitih studija u domenu liderstva i kreativnosti. Rezultati analiza pokazuju da, iako među ključnim karakteristika lidera (inteligencija, samopouzdanje, odlučnost i integritet) nije navedena kreativnost, treba je prepoznati kao jednu od najvažnijih. Glavni doprinos ove studije sastoji se u prepoznavanju kreativnosti kao komponente sine qua non neuspešno liderstvo. Osnovna implikacija naših rezultata odnosi se na tezu da podsticanje, razvoj i primena kreativnosti u svakom delu procesa liderstva treba da rezultira većim uspehom u bilo kom domenu poslovanja u kome je liderstvo neophodno. Glavna preporuka koja proizilazi iz ovih rezultata je da podstičemo i unapređujemo upotrebu kreativnosti u svakom domenu poslovanja, a posebno liderstvu. Štaviše, preporučuje se empirijsko istraživanje odnosa između komponenti kreativnog procesa i karakteristika uspešnog lidera.
Keywords: kreativnost; liderstvo; uspeh; poslovanje