INOVATIVNOST U FUNKCIJI KREIRANJA IMIDŽA GRADA KAO TURISTIČKE DESTINACIJE - Đorđević, Saša M (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
Gradovi, kao najsloženiji proizvodi na tržištu, bez jasno diferenciranog i kreiranog imidža, ne mogu da plediraju na tržišnu konkurentnost. U prilog sve većeg savremenog aktueliziranja grada kao tržišne marke ili brenda, do izražaja dolazi što širi spektar mogućnosti diferencijacije imidža, pri čemu se inovativnost javlja kao jedan od značajnih elemenata. Zato se u radu razmatra kreiranje imidža grada, u kontekstu inovativnosti. U percipiranju imidža grada od strane turista i turističkih grupa, inovativnost se javlja kao specifično turističko-identitetsko obeležje grada. To je u ovom radu prikazano na primeru francuskog grada Angulema, gde je kulturni kapital grada doprineo transformaciji identiteta i imidža, oživljavanju kulturnog života grada, razvoju turizma i pokretanju čitavog regiona. Ovaj grad je Festivalom stripa (Festival International de la Bande Dessinee Angouleme) potpuno revitalizovao svoje srednjevekovno nasleđe, koje se tretiralo kao kult grada i kao izvor ponosa njegovih stanovnika. Danas, pomenuti festival u ovom gradu postao je „brend“, a zahvaljujući tome grad Angulem – „prestonica stripa“, region – „dolina slike“, a Francuska – najznačajnija zemlja u Evropi u strip izdavaštvu.
Keywords: innovation||; ||inovativnost; creating the image of a city||; ||kreiranje imidža grada; transformation of the city's identity||; ||transformacija identiteta grada; market brand||; ||tržišna marka; brand concept||; ||koncept brenda