IZVEŠTAVANJE O TOKOVIMA GOTOVINE - Pavlović, Miloš; Bogdanović, Jovan (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
Tokovi gotovine predstavljaju „krvotok“ preduzeća bez čijeg stalnog protoka preduzeće ne bi moglo da funkcioniše. Izveštaj o tokovima gotovine je zakonom propisan finansijski izveštaj koji zainteresovanim korisnicima pruža informacije o prilivima i odlivima gotovine po osnovu poslovnih, investicionih i aktivnosti finansiranja u toku obračunskog perioda. U radu će biti reči o nastanku i značaju Izveštaja o tokovima gotovine, definisaćemo osnovne kategorije ovog izveštaja, izvršiti klasifikaciju tokova gotovine po osnovu tri grupe aktivnosti i prikazati metodologiju sastavljanja ovog izveštaja u skladu sa MRS 7.
Keywords: cash flows||; ||tokovi gotovine; statement of cash flow||; ||Izveštaj o tokovima gotovine; financial statements||; ||finansijski izveštaji; business activities||; ||poslovne aktivnosti; investment activities||; ||investicione aktivnosti; financial activities||; ||finansijske aktivnosti; IAS 7||; ||MRS 7