ZNAČAJ I PROCES STRATEGIJSKOG PLANIRANJA U KOMERCIJALNIM BANKAMA - Dragosavac, Vladana V (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
Finansijsko tržište je pretrpelo značajne promene proteklih godina. Poslovno okruženje u kome funkcionišu finansijske institucije karakteriše rastuća konkurencija zbog smanjenja platežne sposobnosti velikog broja pojedinaca i privrednika, što je rezultat ekonomske krize. To dodatno podstiče banke, kao najbrojnije subjekte finansiranja, da uvode izmene u svom poslovanju, da preduzimaju korake ka inoviranju svoje ponude, da bi na taj način sebi stvorile šansu za opstanak. U takvim uslovima, značajno je u kontinuitetu pratiti šta se dešava u okruženju i u skladu sa tim preduzimati korake u planiranju budućeg poslovanja. Zbog toga se proces strategijskog planiranja u bankama može predstaviti kao jedan od najvažnijih faktora za njihov dugoročni opstanak.
Keywords: STRATEGIC PLANNING||; ||strategijsko planiranje; environment||; ||okruženje; banks||; ||banke