TREND „LAST MINUTE“ TURISTIČKIH ARANŽMANA U SRBIJI - Began, Milica P (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
Turističke agencije u Srbiji se trude da prate svetske trendove po pitanju ponuda turističkih aranžmana. Mora se priznati da su vozni parkovi prevoznika u Srbiji veoma moderni i kvalitetni, da postoje dobri, školovani i iskusni turistički vodiči. Ako se pogleda izbor turističkih aranžmana, tipovi stacionarnih aranžmana i smeštajni objekti na destinacijama i ako se oni uporede sa sličnim ponudama svetskih turističkih agencija, uočava se da ponuda turističkih agencija u Srbiji nimalo ne zaostaje za ponudama renomiranih tur-operatora, kao što je „Dertour“. Štaviše – mnoge naše turističke agencije na destinacijama (Španija, Francuska, Italija, Grčka...) imaju iste partnere i smeštajne objekte kao veliki svetski tur-operatori. U postojećoj ponudi, na turbulentnom tržištu, kod turista sa ograničenom platežnom moći, turističke agencije u Srbiji primorane su da spuste cene „ispod cene“. Pojam spuštanja cene aranžmana u turizmu često se naziva „last minute“, može biti prisutan kod svakog tipa turističkog aranžmana, u Srbiji se javlja u poslednjoj deceniji, a posle ukidanja viza za putovanje u inostranstvo postaje sveprisutan u ponudama turističkih agencija organizatora putovanja u Srbiji.
Keywords: tourist arrangement||; ||turistički aranžman; stationary tourism||; ||stacionarni aranžman; tourist agencies in Serbia||; ||turističke agencije u Srbiji; tourists||; ||turisti; „last minute“ market||; ||tržište "last minute"