POLITIKA KURSA DINARA - Plačkov, Slađana G; Pivašević, Jelena; Vojnović, Jelena (International Journal of Economic Practice and Policy, 2013)
Male oscilacije kursa svakako utiču na gubitak poverenja u dinar, a zbog plitkog tržišta i najmanja promena na strani ponude i tražnje dovodi do pomeranja kursa i unosi nesigurnost. Pojedini privrednici predlažu da se kurs dinara veže za inflaciju, kao i da se obezbedi potpuno predvidiv i stabilan kurs. Realni ili blago depresirani kurs podstakao bi konkurentnost izvoznika i, eventualno, razvoj novih proizvodnih linija koje, u uslovima precenjenog kursa, nisu imale ekonomsku opravdanost. Fiksni kurs bi doneo manje kamate, manji rizik i manju neizvesnost poslovanja, ali bi Srbija time iscrpila devizne rezerve. S druge strane, potpuno slobodan kurs, doveo bi do (realnog) pada dinara, što bi u nekom periodu sigurno dovelo do značajnog povećanja izvoza, ali bi posledice po privrednike i građane koji imaju kredite vezane za kurs evra bile katastrofalne. Posebnu pažnju u radu ćemo posvetiti depresijaciji kursa, jer je ona u principu povoljna za izvoznu konkurentnost Srbije, ali sa druge strane dovodi i do rasta troška servisiranja duga, kako za državni, tako i za privatni sektor. Oscilacije kursa dinara, apresijacija i depresijacija, imaju ponekad katastrofalne posledice na privredu, investiture, ali i na uvoz i na izvoz. U daljem radu ćemo posmatrati kretanje dinara u Srbiji, u vremenskom intervalu od 2009. do 2012. godine, sa ciljem da se uspostavi balans i održi ekonomska ravnoteža. Na deviznom tržištu vrši se i određena kontrola kretanja stranih valuta prema dinaru, pa u slučaju kada ekonomski interesi to zahtevaju, NBS na osnovu arbitrarnih kriterijuma može da interveniše na tržištu..
Keywords: EXCHANGE RATE||; ||devizni kurs; EXCHANGE RATE POLICY||; ||politika kursa dinara; appreciation||; ||apresijacija; depreciation||; ||depresijacija; The National Bank of Serbia (NBS)||; ||Narodna banka Srbije (NBS)