PROCENA OPTIMALNIH EKONOMSKIH I TEHNIČKIH INDIKATORA ZA DONOŠENJE ODLUKE O TRGOVANJU POLJOPRIVREDNIM AKCIJAMA - Kuzman, Boris; Petković, Biljana; Petković, Dalibor (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Cilj istraživanja je utvrđivanje indikatora koji imaju najveći uticaj na kupovinu i prodaju akcija radi maksimiranja dobiti koja nastaje u trgovini. Autori su se orijentisali na određivanje kretanja cena poljoprivrednih akcija na osnovu ekonomskih i tehničkih indikatora. Investitori na berzi žele da maksimiraju dobit od trgovine putem prodaje i kupovine akcija. Primenom određenih tehničkih i ekonomskih analiza može se doneti odluka o prodaji i kupovini poljoprivrednih akcija. S obzirom na to da postoje mnogi faktori koji utiču na odluku o dobiti od akcija, veoma je važno odrediti koji parametri ispoljavaju veći, a koji manji uticaj na donošenje odluke. U tu svrhu je primenjen adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS), s obzirom na to da je ovaj metod prikladan za redundantne i nelinearne podatke. Uopšteno govoreći, tehnički indikatori su znatno korisniji i moćniji za donošenje odluke u oblasti trgovine poljoprivrednim akcijama. Tehnički indikator konvergencije i divergencije pokretnog proseka (Technical indicator moving average convergence and divergence - MACD) ima najjači uticaj na donošenje odluke o trgovanju akcijama. Relativna promena ekonomskog indikatora, nakon petnaestodnevnog saveznog kursa ima najpresudniji uticaj na odluku o trgovanju akcijama.
Keywords: dobit od akcija; trgovanje; odluka; ANFIS; poljoprivreda