ISTRAŽIVANJE ODNOSA IZMEĐU PROSEČNE PONDERISANE CENE KAPITALA I ODABRANIH RACIJA PROFITABILNOSTI PREDUZEĆA U REPUBLICI SRBIJI - Momčilović, Mirela; Vlaović Begović, Sanja; Jovin, Slobodanka (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Prosečna ponderisana cena kapitala (WACC) se utvrđuje kao prosečnaponderisana cena kapitala svih dugoročnih izvora finansiranja preduzeća. WACC sekoristi kao diskontna stopa prilikom utvrđivanja vrednosti preduzeća, zatim uinvesticionoj analizi pri donošenju odluke o prihvatanju/odbacivanju projekta, kao iprilikom evaluacije performansi top menadžmenta. U radu je izvršeno izračunavanjeWACC za sva nefinansijska preduzeća koja sačinjavaju korpu indeksa Belex15, a potomje ispitan odnos između prosečne ponderisane cene kapitala i racio brojevaprofitabilnosti ROA, ROE i neto profitne marže. Rezultati istraživanja pokazuju da seWACC kreće između 3.45% i 17.77% za preduzeća iz uzorka. Takođe, rezultati pokazuju da između WACC, sa jedne, i odabranih racija profitabilnosti, s druge strane, postoji negativna korelacija. Treba, međutim, istaći da je ta veza statistički značajna samo između WACC i neto profitne marže.
Keywords: WACC; cena sopstvenog kapitala; CAPM; cena dugoročnog duga; ROA; ROE; neto profitna marža; diskontna stopa