ISTRAŽIVANJE RAZLIKA IZMEĐU OPERATIVNOG KEŠA I NOVCA NA TEKUĆEM RAČUNU U ODABRANIM FARMACEUTSKIM KOMPANIJAMA U REPUBLICI SRBIJI - Popović Stefanović, Jelena (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Predmet istraživanja je analiza između EBITDA koeficijenta kao operativnog keša - pokazatelja zarađivačke sposobnosti preduzeća i gotovine na računu na kraju poslovne godine. Cilj studije je da naglasi značaj između EBITDA koeficijenta kao operativnog keša i gotovine koje je stvarna na računu na kraju poslovne godine i da pokaže da li postoji i kakva je međuzavisnost ova dva koeficijenta. U radu se prihvata nulta hipoteza, a odbacuje se alternativna, pa se može zaključiti da postoje razlike između operativnog keša (EBITDA) i gotovine na bankarskom računu na kraju poslovne godine. U tekstu je naglasak na pojašnjenju i značaju razlike između onoga što je preduzeće zaradilo u jednoj poslovnoj godini i onoga što je na računu na kraju poslovne godine. Neki od relevantnih odgovora su: da li su EBITDA i gotovina na bankarskom računu isti? I gde su razlike između ova dva koncepta? Pošto je odgovor na prvo pitanje negativan, interni i eksterni stejkolderi ne mogu uštedeti vreme u računanju EBITDA koeficijenta posmatrajući samo stanje računa na kraju poslovne godine. Drugo pitanje je korišćeno u svrhu istraživanja radi detaljnijeg objašnjenja ova dva pojma.
Keywords: EBITDA; gotovina; račun; kompanija; stejkholderi; poslovna godina; obračun