DIVERSIFICATION OF RURAL ECONOMY IN THE FUNCTION OF BALANCED REGIONAL DEVELOPMENT OF THE REPUBLIC OF SERBIA - Ćurčić, Nevena; Mirković Svitlica, Andrijana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Izražene regionalne disproporcije predstavljaju jedno od glavnih obeležja regionalnog razvoja u Srbiji. Regioni su ekonomski veoma neujednačeni međusobno, a često su prisutne razlike i unutar samih regiona. Intraregionalna neujednačenost je snažno izražena na relaciji selo - grad, gde se kao posebno ugrožena izdvajaju ruralna područja koja su izložena višedecenijskim depopulacionim kretanjima i padu privredne aktivnosti. Ovaj problem je prepoznat i obrađen u Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period od 2014-2024. godine, u kojoj se jedno od prioritetnih područja sprovođenja operativnih ciljeva odnosi upravo na diversifikaciju ruralne ekonomije i očuvanje kulturne i prirodne baštine. U radu se posebno ističe značaj turizma kao delatnosti koja, usled svojih pozitivnih efekata na BDP, zaposlenost, platni bilans, investicije i standard stanovništva, sve češće postaje ključni instrument podsticanja razvoja, posebno u onim regionima u kojima je kreiranje zaposlenosti putem drugih vidova investicija teže ostvarivo. U skladu s navedenim, cilj rada je da se kroz prikaz i analizu socio-ekonomskih indikatora i ostvarenog turističkog prometa u statističkim regionima u Srbiji ukaže na potencijal ruralnog turizma kao endogenog faktora regionalnog i lokalnog razvoja. Rezultati korelacione analize ukazuju na pozitivnu korelaciju između broja turista i broja zaposlenih, broja zaposlenih na 1000 stanovnika i prosečne neto zarade u NUTS 3 regionima u Srbiji.
Keywords: ruralna ekonomija; diverzifikacija poslovanja; turizam; regionalni razvoj; disproporcija; Republika Srbija