INDUSTRY 4.0 - EXPLORING THE CONCEPT AND IMPLICATIONS FOR BUSINESS - Đorić, Žarko; Roganović, Milijana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Velike i značajne promene u određenom trenutku nazivaju se revolucijom. Revolucija uključuje promene u kulturi, ekonomiji i društveno-političkim institucijama i, shodno tome, direktno utiče na živote ljudi. U tom kontekstu, Industrija 4.0, Industrijska revolucija 4.0 ili Četvrta industrijska revolucija usmerena je na stvaranje pametnih proizvoda, procedura, procesa i na kraju celokupne proizvodnje. Industrija 4.0 takođe produkuje i značajne poslovne implikacije pružajući veću fleksibilnost i robustnost zajedno sa najvišim standardima kvaliteta u inžinjeringu, planiranju, proizvodnji i operativnim i logističkim procesima. To će dovesti do pojave dinamičkih, samoorganizujućih vrednosti u "realnom vremenu", koje je moguće optimizovati spram različitih kriterijuma, kao što su troškovi, dostupnost i potrošnja resursa. Imajući u vidu gore navedeno, primarni cilj rada jeste sagledavanje efekata i problema Industrije 4.0 iz perspektive poslovne sfere u opštem smislu. Nalazi mogu biti od koristi i kompanijama (i kod nas) koje tek počinju sa implementacijom novih tehnologija koje sa sobom donosi novi talas promena. U celini uzev, može se tvrditi, s obzirom na njegove karakteristike i promene, da je ovo najnapredniji i najsofisticiraniji revolucionarni period koji potpuno menja tradicionalni način poslovanja. Rezultati ovog istraživanja mogu biti od koristi kreatorima industrijske i inovacione politike s obzirom da ukazuju na stanje i neke od ključnih pravaca promena u cilju stvaranja uslova za razvoj digitalizacije i reindustrijalizacije pod okriljem Industrije 4.0.
Keywords: Industrija 4.0.; digitalizacija; inovacije; posloanje