THE IMPACT OF MACROECONOMIC INDICATORS ON THE BUSINESS PERFORMANCE OF FINANCIAL INSTITUTIONS IN THE REPUBLIC OF SERBIA: PANEL DATA ANALYSIS - Račić, Željko; Ercegovac, Dajana; Milić, Dragana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2022)
Cilj ovog rada je da pruži ocenu uticaja makroekonomskih indikatora (bruto domaćeg proizvoda - BDP, stope inflacije i indeksa industrijske proizvodnje) na likvidnost, profitabilnost i solventnost finansijskih institucija u Republici Srbiji. Istraživanje je bazirano na primeni dinamičkog GMM panel modela, dok su kao kontrolni rezultati analizirani rezultati primene statičkih panel modela. Rezultati istraživanja idu u prilog pretpostavke da rast bruto domaćeg proizvoda i stopa inflacije utiču na povećanje profitabilnosti finansijskih institucija. Takođe, rezultati ukazuju da rast bruto domaćeg proizvoda i stopa inflacije utiču na smanjenje likvidnosti finansijskih institucija, dok rast stope industrijske proizvodnje utiče na njeno povećanje. Na kraju, rezultati istraživanja impliciraju da rast BDP utiče na rast solventnosti finansijskog sektora. Komparativna studija primenom panel modela je relevantna širokom krugu istraživača i kreatorima ekonomske politike zainteresovanim za makroekonomske relacije i finansijski sektor.
Keywords: makroekonomski pokazatelji; performanse finansijskih institucija; statički panel modeli; dinamički panel modeli