RESEARCH ON IMPACT OF EMPLOYER BRAND DIMENSIONS ON COMPETITIVENESS IN HOTEL INDUSTRY - Ognjanovic, Jasmina M. (International Journal of Economic Practice and Policy, 2021)
Ljudski resursi predstavljaju jedan od ključnih resursa za sticanje i održavanje konkurentske prednosti hotela, pa uvećavanje vrednosti ljudskog kapitala postaje prioritet za menadžment hotela. Jedan od načina da se vrednost ljudskog kapitala uveća jeste izgradnja brenda hotela kao potencijalnog poslodavca. Cilj rada je ispitivanje postojanja povezanosti između brenda poslodavca i konkurentnosti u Srbiji. Dobijeni istraživački rezultati ukazuju na značaj sledećih pet dimenzija brenda poslodavca:organizacione kulture, balansa između života i posla, atraktivnosti hotela, korporativnedruštvene odgovornosti i mogućnosti obuke, razvoja i usavršavanja zaposlenih.Sprovođenjem korelacione analize utvrđeno je prisustvo pozitivne, značajne vezeizmeđu dimenzija brenda poslodavca, dok rezultati regresione analize podržavaju uticaj brenda poslodavca na konkurentnost. Značajan uticaj na konkurentnost ima korporativna društvena odgovornost, kao jedna od dimenzija brenda poslodavca.
Keywords: brend poslodavca; upravljanje ljudskim resursima; zaposleni; ljudski kapital; konkurentnost; hoteli; Srbija