RESEARCH OF IMPACT OF EMOTIONAL MOTIVATORS ON CONSUMER BEHAVIOR - Virijević Jovanović, Saša; Jošanov Vrgović, Ivana; Janovac, Tatjana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2021)
Polazeći od značaja psiholoških procesa u ponašanju potrošača, ovaj rad istražuje uticaj emocionalnih motivatora na proces odlučivanja u kupovini kozmetičkih proizvoda. Empirijsko istraživanje je sprovedeno od febrara do marta 2020. godine na uzorku od 125 ispitanika u Republici Srbiji. Ispitanici su odgovarali na pitanja o pozitivnim i negativnim emocijama koje nastaju tokom procesa kupovine. Prilikom koncipiranja upitnika, pošlo se od činjenice da emocije koje utiču na ponašanje potrošača mogu biti integralne i incidentalne. Cilj istraživanja bio je da se identifikuju emocije koje ostvaruju najsnažniji uticaj na potrošače pri odlučivanju o kupovini kozmetičkih proizvoda. Tokom statističke obrade podataka, primenjene su sledeće tehnike i metode: mere deskriptivne statistike (frekvencije, aritmetičke sredine), mere varijabiliteta i metod korelacije. Rezultati istraživanja su ukazali da su pozitivne emocije najdominantnije emocije koje utiču na odluke potrošača o kupovini u kozmetičkoj industriji u Republici Srbiji. Većina ispitanika prepoznala je nadu kao najvažniju emociju u svom ponašanju pri kupovini.
Keywords: ponašanje potrošača; emocionalni motivatori; kupovina; kozmetička industrija; emocionalna kupovina