FINANCIAL SUPPORT AS A DETERMINANT OF SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES ECONOMIC GROWTH - vapa tankosic, jelena; Volf, Dejan; Ignjatijević, Svetlana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2021)
Sažetak: U procesu evropskih integracija i oživljavanja ekonomije nakon globalne ekonomske krize, mala i srednja preduzeća u Republici Srbiji se suočavaju sa sve složenijim i dinamičnijim okruženjem koje zahteva unapređenje konkurentnost u smislu poboljšanja kvaliteta, efikasnosti i tehnika menadžmenta. Konkurentnost MSP u regionu je još uvek na mnogo nižem nivou u odnosu na evropske MSP. Ukazujući na odlike malih i srednjih preduzeća, može se izvući logički zaključak da je državna podrška ovom sektoru bitna. Ono što se kroz rad dokazalo je da pri formiranju modaliteta podrške, ne treba ceo sektor posmatrati jednoznačno. Ovaj rad analizira važnost finansijskih i nefinansijskih mera za MSP u odnosu na organizacione sposobnosti i konkurentnosti. Od univarijantnih postupaka primeniće se Roy-ev test, Pirsonov koeficijent kontingencije (ch) i koeficijent multiple korelacije (R). Primenom MANOVA i diskriminativne analize, rezultati ukazuju na razlike i jasno definisanu granica između drugih oblika podrške i finansijskih oblika instutucijalne podrške u svim analiziranim jedinicama. Rezultati istraživanja pokazuju da MSP smatraju da finansijski oblici podrške utiču na sposobnost i konkurentnost MSP i da najveći doprinos celine ocena ispitanika procenjuje korist od državnih institucija u obliku finansijski oblici podrške.
Keywords: Ključne reči: finansijska podrška, nefinansijska podrška, konkurentnost, organizacione sposobnosti, mala i srednja preduzeća.