RESEARCH OF DETERMINANTS OF NON-PERFORMING LOANS OF THE BANKING SECTOR OF SERBIA - Milišić, Nela; Račić, Željko (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Cilj rada je da identifikuje i analizira važne interne i makroekonomske faktore koji determinišu nivo problematičnih kredita u domaćem bankarskom sektoru, pružajući tako doprinos procesu upravljanja kreditnim rizikom banaka. Istraživanje je bazirano na primeni linearnog regresionog modela (OLS). Na osnovu rezultata istraživanja, došli smo do zaključka da rast kreditne aktivnosti domaćih banaka i rast koncentracije pet najvećih banaka doprinose povećanju udela problematičnih kredita u kreditnom portfoliju bankarskog sektora Srbije.