AN INVESTIGATION OF THE IMPACT OF COMPETITIVE STRATEGY ON EXPORT PERFORMANCE: A LITERATURE REVIEW IN THE PERIOD 1998 - 2018 - Njegić, Katarina (Radosavljević); Ravić, Nenad (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Konkurentska strategija se smatra jednom od najvažnijih determinanti izvoznih performansi (IP). Poslednji pregled literature na temu veze između konkurentske strategije i IP ponudili su Zou i Stan (1998) na osnovu empirijskih radova objavljenih u periodu 1987-1997. Cilj ovog rada je da ustanovi do kojih se naučnih saznanja došlo u ovoj oblasti u periodu od 1998. do 2008. godine. Kako bi se otkrile empirijske studije objavljene u posmatranom periodu, korišćena je kompjuterska i manuelna bibliografska pretraga. Ukupno je otkriveno 17 empirijskih studija na posmatranu temu. Za sistematizaciju rezultata otkrivenih studija korišćena je metoda prebrojavanja glasova, koja je dopunjena narativnim pristupom. Uočeno je nekoliko praznina u literaturi na osnovu kojih se daju preporuke za dalja istraživanja u ovoj oblasti.