MANAGEMENT OF THE INTERNATIONAL DISTRIBUTION CHANNELS IN THE SMEs INTERNATIONAL BUSINESS STRATEGY - Vapa Tankosić, Jelena; Vapa, Bojan (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Preduzeća koja baziraju svoju strategiju zasnovanu na indirektnom ulasku na strana tržišta moraju da donesu odluku o izboru adekvatnih međunarodnih kanala distribucije. Dobro implementiran sistem međunarodne distribucije u izvozno orijentisanim preduzećima može da doprinese unapređenju konkurentnosti ovih preduzeća, kao i boljem pozicioniranju njihovih proizvoda na inostranim tržištima. Predmet istraživanja rada obuhvata analizu faktora međunarodne distribucije sa aspekta strategije međunarodnog poslovanja MSP-a. U okviru sprovedenog istraživanja obuhvaćeni su različiti faktori u vezi sa strategijom međunarodne distribucije, kao što su sposobnost brze i kontinuirane isporuke, uspostavljena adekvatna mreža distribucije, sposobnost brze reakcije na narudžbe inopartnera i efektivno upravljanje inodistributerima ili agentima. Istraživanje je sprovedeno u 50 preduzeća koja se bave izvozom različitih vrsta proizvoda na teritoriji Republike Srbije. Rezultati regresione analize ukazuju da uspostavljena adekvatna mreža međunarodne distribucije utiče na obim prodaje i udeo na stranom tržištu, tako da možemo da zaključimo da pravilan izbor odgovarajuće mreže međunarodne distribucije može da doprinese jačanju izvoznog potencijala preduzeća.