A HOLISTIC APPROACH TO WORKPLACE STRESS MANAGEMENT - Lukić, Jelena M.; Lazarević, Snežana Lj. (International Journal of Economic Practice and Policy, 2020)
Stres na radnom mestu predstavlja predmet interesovanja akademske zajednice, ali i mnogih stručnjaka za ljudske resurse, jer je uočeno da se stres kod zaposlenih negativno odražava na njihove poslovne rezultate, ali i na celokupno funkcionisanje organizacije. U procesu eliminisanja i/ili smanjenja stresa na radnom mestu, stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa moraju da uzmu u obzir više faktora i da primene adekvatne metode i tehnike. Cilj ovog rada jeste da ukaže na značaj holističkog pristupa prilikom upravljanja stresom na radnom mestu. U radu su prikazane metode i tehnike za eliminisanje i smanjenje stresa na radnom mestu, u odnosu na nivo na kojem se primenjuju (individualni nivo i nivo organizacije), i u zavisnosti od vremena njihove primene (primarno, sekundarno i tercijarno). Upravljanje stresom treba da bude sastavni deo funkcionisanja svake organizacije i da obuhvati sve njene segmente, procese i aktivnosti.