UTICAJ POLA, STAROSTI I AKADEMSKOG POLOŽAJA NA ODRŽAVANJE RAVNOTEŽE IZMEĐU POSLOVNOG I PRIVATNOG ŽIVOTA - Marič, Miha; Žnidaršić, Jasmina (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Ravnoteža između poslovnog i privatnog života je bila tema različitih istraživanja, u kojima su se istraživači uglavnom bavili uticajem organizacionih praksi i politika na ravnotežu između posla i porodice. Sa druge strane, odnos demografskih faktora i ravnoteže između poslovnog i privatnog života, posebno u akademskoj sferi, nije dovoljno dobro istražen. Prema tome, u ovom istraživanju autori testiraju kako pol, starost i akademski položaj utiču na ravnotežu između poslovnog i privatnog života predavača u visokom obrazovanju. Učesnici u istraživanju bili su predavači u oblasti visokog obrazovanja iz Austrije, Hrvatske, Češke, Nemačke, Srbije i Slovenije. Rezultati istraživanja ukazuju na to da viši akademski položaj utiče na povećanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života predavača u visokom obrazovanju. Rezultati ne ukazuju na postojanje razlike u ravnoteži između poslovnog i privatnog života s obzirom na pol ispitanika. Potencijalna linearna povezanost između starosti i ravnoteže između poslovnog i privatnog života predavača u oblasti visokog obrazovanja nije potvrđena jer se nije došlo do statistički značajnih rezultata. Rezultati ove empirijske studije pružaju bolji uvid u osnovne uticaje demografskih faktora na ravnotežu između poslovnog i privatnog života, posebno među predavačima u oblasti visokog obrazovanja. Rezultati se mogu koristiti za dalja praktična istraživanja.