Ciljevi, mogućnosti i ograničenja IPARD II programa u razvoju agrarnog sektora Republike Srbije - Prodanović, Radivoj V.; Kuzman, Boris M.; Jahić, Miralem L.; Đurić, Katarina M. (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Cilj rada je definisanje ciljeva, utvrđivanje mogućnosti i ograničenja za razvoj agrarnog sektora Republike Srbije korišćenjem IPARD fonda. Primenom istorijskog i deskriptivnog metoda, sistematizovane su mogućnosti uticaja IPARD programa na razvoj poljoprivrede u Republici Srbiji. Takođe, na osnovu iskustva ostalih zemalja analizirana su potencijalna ograničenja, koja bi se mogla javiti pri povlačenju sredstava iz ovog fonda. Sufinansiranje projekata ima za cilj rast produktivnosti i konkurentnosti; usklađivanje sa veterinarskim, sanitarnim i ekološkim standardima EU; održivo upravljanje zemljištem i organska proizvodnja; te jačanje infrastrukture u ruralnim područjima, što je zapravo najveći izazov. Stepen iskorišćenosti raspoloživih sredstava IPARD programa zavisi od više faktora. Među njima najveći uticaj imaju institucionalna pripremljenost, kao i informisanost i edukacija poljoprivrednika. Iskustva zemalja koje su ranije ušle u proces pridruživanja Evropskoj uniji potvrđuju pozitivan uticaj IPARD programa na ruralnu ekonomiju.