PROFITABILNOST I LIKVIDNOST TRGOVINSKIH PREDUZEĆA U REPUBLICI SRBIJI - Vlaović Begović, Sanja; Momčilović, Mirela (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Imajući u vidu da se trgovinski sektor smatra najvitalnijim i najotpornijim delom privrede, javila se potreba za ispitivanjem profitabilnosti trgovinskih preduzeća. Uzorak se sastoji od 41 trgovinskog preduzeća (srednjeg i velikog) koje posluje u Republici Srbiji. Analizirana preduzeća se bave trgovinom na malo, trgovinom na veliko i trgovinom motornim vozilima. Rezultati istraživanja su pokazali da su bruto i neto profitne marže u posmatranim godinama u proseku veće kod srednjih u odnosu na velika trgovinska preduzeća. Srednja trgovinska preduzeća u proseku imaju stopu prinosa na imovinu veću oko 2% od velikih trgovinskih preduzeća, dok im je stopa prinosa na investirani kapital u proseku veća od 8% do 10%. Prosečne vrednosti neto i bruto profitne marže su najveće kod preduzeća koja se bave trgovinom motornim vozilima, a najmanje kod trgovinskih preduzeća na malo. Trgovinska preduzeća na veliko i trgovinska preduzeća koja se bave motornim vozilima su sigurna u održavanju likvidnosti, dok je trgovinskim preduzećima na malo likvidnost ugrožena.