EFIKASNI MARKETING KANALI – PREDUSLOV ZA KONKURENTNOST NA SRPSKOM TRŽIŠTU GASNIH KOTLOVA - Jovičić, Dragoljub; Vranješ, Marija; Gašević, Dragana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
U poslednjih deset godina intenzivno se razvijalo srpsko tržište gasnih kotlova. Paralelno sa porastom tražnje, povećavao se broj prisutnih brendova, ali i broj distributera, koji su se bavili plasmanom ovih proizvoda. Konkurencija je postajala sve oštrija, i samo oni distributeri koji su imali efikasan marketing miks mogli su ostvariti konkurentsku prednost i obezbediti opstanak na srpskom tržištu. Želeći da istraže značaj pojedinih instrumenata marketing miksa pri plasmanu gasnih kotlova u Srbiji, autori su preliminarno intervjuisali kupce, eksperte - tehnička lica, ali i menadžere prodaje, koji možda i najbolje poznaju ovu, veoma kompleksnu, problematiku. Istraživanje se zasniva na istraživačkoj hipotezi koja glasi: Efikasni marketing kanali su ključni faktor ostvarivanja konkurentske prednosti na srpskom tržištu gasnih kotlova. Nakon terenskih istraživanja, prikupljeni podaci su obrađeni primenom odgovarajuće metodologije, a rezultati istraživanja su potvrdili istraživačku hipotezu.