ZNAČAJ I FAZE PROCESA BRENDIRANJA LOKACIJA - Jovičić Vuković, Ana Đ. (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Cilj rada je da ukaže na značaj brendiranja lokacija u funkciji privlačenja kvalitetnih ljudskih resursa, većeg broja posetioca, turista, investicija, kompanija i događaja, bolje prodaje i iznalaženja novih kanala prodaje sopstvenih proizvoda ili usluga. Brendiranje obezbeđuje mestima prepoznatljivost, distinktivnost, individualnost i čini ga nezamenljivim u svesti onih koji u njega dolaze. Međutim, proces brendiranja predstavlja zahtevan poduhvat koji iziskuje konzistentost, vreme, znanje, strpljenje i dugoročnu stratešku orijentaciju, zbog čega je identifikacija i razumevanje faza procesa brendiranja, koje su u fokusu ovog rada, od ključnog značaja za uspešan razvoj i implementaciju strategije brendiranja. Razvoj mesta podstaknutog brendiranjem ima pozitivan uticaj na demografske trendove, obagaćivanje kulturnih sadržaje i druge važne faktore ukupnog kvaliteta života.