MOGUĆNOSTI PRIMENE HEDŽING STRATEGIJA NA INOSTRANIM ROBNIM BERZAMA - Janković, Irena; Kovačević, Vlado; Zakić, Vladimir (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Cilj rada je utvrđivanje mogućnosti za primenu hedžing strategija srpskih poljoprivrednih proizvođača na inostranim robnim berzama. Visoka fluktacija cena poljoprivrednih proizvoda u Srbiji uslovljava potrebu za korišćenjem terminskih robnih berzi u cilju zaštite od nepovoljnog kretanja cena poljoprivrednih proizvoda u budućem periodu. S obzirom na to da u Srbiji nije uspostavljeno terminsko trgovanje robnim derivatima srpski proizvođači su upućeni na korišćenje razvijenih robnih berzi u inostranstvu. U radu su analizirane mogućnosti korišćenja Čikaške robne berze u SAD i MATIF robne berze u Parizu. Izvršena je analiza sa dva aspekta. Prvo, korelisanosti cena kukuruza sa domaće i inostranih berzi, s obzirom na to da je ona osnovni preduslov za primenu uspešnih hedžing strategija i drugo, zakonskih uslova, prevashodno poreske politike vezane za trgovinu terminskim ugovorima. U radu je utvrđen visok stepen povezanosti cena, dok je neadekvatna poreska politika otežavajući faktor primene hedžing strategija.