„NOVI PUT SVILE“: EVROPSKA UNIJA, KINA I BUDUĆNOST TRGOVINE - Kaplan, Zeynep (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Troškovi transporta su jedan od ključnih faktora koji oblikuju svetske trgovinske tokove. U cilju promovisanja olakšavanja saobraćaja i stvaranja povoljnog okruženja za efikasniji protok robe, kineska vlada je pokrenula inicijativu „Novi put svile“ 2013. godine. Jedno od glavnih pitanja koje ima uticaj na transport i, posledično, na budući razvoj ove inicijative su rastući trgovinski tokovi između Kine i Evropske unije. Interesantna činjenica u vezi sa Kinom, jasno naznačena, jeste da će nacija postati najveće svetsko tržište srednje klase u narednim decenijama. Očekuje se da će nedavna demografska transformacija u Kini - porast potrošača srednje klase - biti presudna za odnose između Kine i Evropske unije. Uz rastuću kupovnu moć i veću sklonost ka evropskim brendovima, potrošači sa srednjim prihodima u Kini su očigledno buduće ciljno tržište za brendove Evropske unije.