UTICAJ PRIVREDNOG RASTA NA SMANJENJE SIROMAŠTVA U REPUBLICI SRBIJI - Roganović, Milijana; Stankov, Biljana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Siromaštvo je problem sa kojim se suočava veliki broj zemalja, bez obzira na nivo razvijenosti. Takođe, može se konstatovati da je siromaštvo višedimenzionalni fenomen koji, pored nedovoljnih prihoda za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, podrazumeva i aspekte vezane za ljudska prava, kao što su: nemogućnost zapošljavanja, neodgovarajući stambeni uslovi i neadekvatni pristup socijalnoj zaštiti, zdravstvenim, obrazovnim i komunalnim uslugama. Pad životnog standarda stanovništva i rast siromaštva u Srbiji su posledica značajnog smanjenja privrednih aktivnosti. Istraživanje ima za cilj da ukaže da postoji tesna sprega između stope ekonomskog rasta i stope siromaštva. Ubrzaniji privredni rast i razvoj umnogome će doprineti porastu zaposlenosti, tj. porastu životnog standarda, a samim tim i smanjenju stope siromaštva. Ukoliko se želi da poveća kvalitet života, neophodno je jasno definisati mere, ciljeve i zadatke za brži i dinamičniji privredni rast i razvoj, kao strateški cilj razvoja privrede Srbije, a samim tim i porasta zaposlenosti, životnog standarda i smanjnjenja stope siromaštva.