PREDUZETNIČKI POTENCIJALI STUDENATA TURIZMA I UGOSTITELJSTVA - Jovičić Vuković, Ana Đ.; Papić-Blagojević, Nataša (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
U radu će biti istražena percepcija studenata o konceptu preduzetništva, njihovoj spremnosti da postanu preduzetnici i faktorima koji na to mogu uticati. Cilj istraživanja je analiza i identifikacija preduzetničkog potencijala studenata turističkog i ugostiteljskog usmerenja na uzorku od 104 studenta visokih strukovnih škola. Na osnovu dobijenih rezultata steći će se uvid kako studenti percipiraju sopstvene kapacitete za otpočinjanje biznisa, nivo eksterne podrške, kao i moguća ograničenja za pokretanje preduzetničkog poduhvata. Rezultati istraživanja ukazuju na ključne probleme i poteškoće za mlade preduzetnike. Nedovoljno znanja potrebnih za otpočinjanje sopstvenog poslovnog poduhvata, nedovoljna informisanost o postojećim programima podrške preduzetnicima, osrednji nivo podrške koji mladi dobijaju u visokim školama osnovni su problem sa kojima se mladi preduzetnici susreću tokom i nakon završetka školovanja. Na osnovu utvrđenih poteškoća potrebno je obezbediti unapređenja u pogledu institucionalne podrške razvoju preduzetništva, unapređenja obrazovnog sistema, odnosno razvijanje preduzetničkog potencijala na svim nivoima i u svim oblicima obrazovanja. Takođe, viši nivo podrške od strane obrazovnih institucija, ali i obezbeđivanje bolje informisanosti o mogućnostima na tržištu i programima finansijskih i drugih poslovnih oblika podrške od ključnih su faktora za razvoj preduzetničkih potencijala mladih.