PRIMENA TRŽIŠNIH MODELA ZA VREDNOVANJE PREDUZEĆA U PROCESIMA TRŽIŠNOG ODLUČIVANJA - Saković, Dušan; Ilić, Miloš (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Osnove odlučivanja o kupovini i prodaji određenog borja akcija ili celih preduzeća, dokapitalizaciji i drugim investicionim transakcijama sadržane su u odnosu dva osnovna shvatanja vrednosti, prvi se odnosi na cenu, a drugi se odnosi na stvarnu vrednost. Cena jedne akcije ili preduzeća kao celine je rezultat odnosa ponude i tražnje i kao takva može se utvrditi ako postoji aktivno tržište. Na perfektno efikasnim tržištima cena akcija bi trebale da odgovaraju njenoj stvarnoj vrednosti. Stvarna vrednost utvrđuje se u procesu vrednovanja koji zahteva primenu odabranih modela za vrednovanje. Tržišni modeli vrednovanja sa jedne strane, po osnovnim determinantama oslanjaju se na tradicionalne modele vrednovanja, dok sa druge strane uključuju u vrednovanje i informacije i tendencije sa tržišta. Cilj rada je da se sagleda uloga ovih modela u procesima investicionog odlučivanja.