TURIZAM KAO POKRETAČ RAZVOJA RURALNIH PROSTORA – STUDIJA SLUČAJA JUGOISTOČNE BAČKE - Pavlović, Nataša; Kovačević Berleković, Bojana M (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Cilj rada je istraživanje trenutnog stanja i potencijala za razvoj turizma u Jugoistočnoj Bačkoj, predlozi za kreiranje turističkog proizvoda i uključivanje lokalne zajednice u integralni turistički razvoj, a sve u cilju dokazivanja da turizam može biti značajan faktor ruralnog razvoja na posmatranom prostoru. U radu su istražene mogućnosti transformisanja ruralnih prostora Jugoistočne Bačke u turističko-rekreativne prostore i predloženi su modeli i koncepti razvoja prioritetnih turističkih proizvoda. U cilju istraživanja i utvrđivanja tržišnog potencijala i karakteristika turističke tražnje sprovedeno je elektronsko anketno istraživanje na uzorku od 322 ispitanika. Istraživanje je sprovedeno u Novom Sadu i Zrenjaninu, kao prioritetnim emitivnim tržištima. Definisan je ciljni tržišni segment i predložene su mere za unapređenje i brži razvoj turizma, te su ustanovljeni koraci i postupci kojima se ruralni prostori i zaštićeni prirodni prostori mogu aktivirati u turističke svrhe.