PLASMAN DOMAĆIH GASTRONOMSKIH PROIZVODA U TURIZMU-IZAZOVI I ŠANSE - Dragin, Aleksandra; Blesic, Ivana; Pivac, Tatjana; Košić, Kristina; Demirović, Dunja (International Journal of Economic Practice and Policy, 2019)
Oko 30% turističkih troškova se izdvaja zarad konzumiranja hrane i pića, a često i više ako su u pitanju lokalni poljoprivredni proizvodi. Zbog toga je predmet istraživanja sagledavanje veza između lokalno proizvedenih poljoprivrednih proizvoda i turizma na konkretnim primerima. U prvoj fazi istraživanja akcenat je na primerima dobre i loše prakse sa različitih kontinenata. Centralni zadatak je bio ispitati kakva je situacija pomenute tematike u Srbiji. Za studiju slučaja je uzet Sremski upravni okrug. Putem anketnog upitnika, ispitani su stavovi lokalnih poljoprivrednih proizvođača Srema po pitanju plasmana njihovih proizvoda (ko su im kupci, da li su hoteli/restorani zainteresovani za kupovinu njihovih proizvoda, da li imaju saznanja na koji način svoje proizvode mogu prodati restoranima/hotelima, da li ima nekih poteškoće u takvom prodajnom lancu (plasmanu robe) itd. Pored istorijskog metoda, korišćena je deskriptivna statistika (SPSS 17). Rezultati istraživanja daju uvid u trenutno stanje i pružaju konkretne smernice unapređivanja saradnje turističkog sektora i lokalne zajednice sa pozitivnim multiefektima na brojne stejkholdere.